Drie tips zodat een crisis minder rauw op je dak valt:
1. Voorbereiding is het halve werk
Wees voorbereid, want een goede voorbereiding is het halve werk. Juist op het moment dat er niks aan de hand is, heb je tijd om je voor te bereiden op alle mogelijke crisissituaties. In een crisiscommunicatieplan werk je alle mogelijke situaties uit en bedenk je hoe je snel met duidelijke en feitelijke informatie naar buiten kan treden. Per crisis schets je de situatie, de interne en externe communicatielijnen, de mogelijke communicatieboodschappen én wie je wanneer moet en kan informeren.
2. Razendsnelle media
De media is razendsnel, je wilt hen goed informeren, maar vooral de betrokken stakeholders niet overslaan. Breng daarom gelijk in kaart met wie je te maken hebt en zorg dat je alle stakeholders tijdig informeert. Niets is namelijk zo erg als het nieuws uit de krant te moeten lezen. Pas als je zelf alles goed in kaart hebt gebracht en je stakeholders hebt benaderd, geef je de pers de gevraagde antwoorden. Snelheid en timing is hierin essentieel. Let er wel op dat je altijd duidelijk en feitelijk blijft. Geef de pers geen ruimte voor eigen invulling of voor het aanboren van niet relevante bronnen.
3. Crisiscommunicatie gaat niet over één nacht ijs
Communicatie aan het begin van een crisis is duidelijk: je dient snel én goed geïnformeerd te communiceren. Maar daar blijft het niet bij, de gehele communicatie totdat de crisis is gaan liggen, is erg belangrijk. Houd mensen op de hoogte van de status, je aanpak en wanneer het opgelost is. Zo blijf je transparant en voorkom je dat de pers en / of doelgroepen zelf gaan graven om tot informatie te komen. Je aanpak speelt een grote rol in je eventuele reputatieschade en kan zelfs een positief effect hierop hebben.