Je voegt een mooie foto bij de LinkedIn-post die je net gemaakt hebt. Of je zet een prachtig plaatje boven het blog dat bloed, zweet en tranen heeft gekost: want dat ene beeld maakt het helemaal af. Even een foto van het internet afplukken. Dit klinkt verleidelijk, maar het is minder onschuldig dan je denkt. Afbeeldingen van het internet moeten rechtenvrij zijn. Je kunt dus niet zomaar elke foto copy-pasten en voor je eigen merk gebruiken. Dit kan namelijk gevolgen hebben.
Wist je dat auteursrecht op werk nog wel 70 jaar na het overlijden van de maker geldig blijft? Als je zelf foto’s, illustraties of teksten creëert, heb je automatisch auteursrecht op je werk. Dat betekent dat alleen jij, als maker, het recht hebt om je werk te publiceren en te verspreiden. Als je toch die ene verleidelijke foto van het internet gebruikt zonder toestemming, loop je het risico op schending van het auteursrecht van de oorspronkelijke maker. In dat geval kan de auteur schadevergoeding eisen.
Auteursrecht is ook vaak van toepassing op geschreven tekst. Als een tekst origineel en creatief is, is het niet verstandig om die tekst als eigen werk te publiceren. Als de tekst echter kort en algemeen is, rust er vaak geen auteursrecht op. Citeren mag altijd, maar let op! Vergeet dan niet om de bron en de maker erbij te vermelden. Anders loop je alsnog het risico van auteursrechtinbreuk.
In een wereld waar creativiteit gewaardeerd wordt, is het respecteren van het auteursrecht van groot belang. Door bewust om te gaan met het gebruik van afbeeldingen en teksten, voorkom je juridische problemen of een claim.
Investeer in professionele foto’s of ga aan de slag met goede stockfoto’s. Want voorkomen is beter dan genezen. Op die manier erkennen en beschermen we ook met z’n allen de creativiteit van de makers, wat ze natuurlijk verdienen!
Heb je hulp nodig met de creatie van een professionele beeldtaal als uitbreiding van je brandguide of huisstijl(gids)?