Voorwaarts met je vacature

24 februari 2023

We kunnen er niet meer omheen, de krapte op de arbeidsmarkt heeft zijn hoogtepunt bereikt. 

Wil jij zelf nieuw personeel aannemen? Dan zit er maar één ding op: werven, werven, werven. Maar waar vind je goed personeel en hoe onderscheid je jezelf? Het begint allemaal met een goede vacaturetekst. 

Maar waar moet je beginnen?

Wie zoek je eigenlijk?
Als je weet wie je zoekt wordt personeel vinden een stuk makkelijker. Bepaal daarom eerst voor wie je de tekst schrijft. Wie heb je nodig in jouw bedrijf? Wat is dit voor persoon en wat spreekt diegene aan? En misschien wel het belangrijkste: waar vind je deze kandidaat? Zorg ervoor dat je dit helder hebt, op basis daarvan kan je verder met de vacature.

Vacaturetekst
Alles valt of staat met een goede vacaturetekst. Het is dé kans om een goede eerste indruk achter te laten bij je potentiële nieuwe werknemers. Als werkzoekende lees je misschien wel tientallen teksten op een dag. Eruit springen is daarom een must! Onthoud: een saaie tekst is nooit leuk om te lezen, en allesbehalve aantrekkelijk. Dit brengt ons bij het volgende onderwerp: wat zet je erin?

Salaris: benoemen of weglaten? 
Laten we gelijk het lastigste onderwerp aansnijden: het salaris. Het is de nummer één reden waarom mensen van baan  switchen. Geld maakt niet gelukkig, máár ook zeker niet ongelukkig. Misschien wel belangrijker: salaris is een stukje erkenning. Je wordt beloond voor de inzet die je toont.

Toch kiezen veel werkgevers ervoor om het salaris niet te vermelden in een vacature. Ze zijn bang dat er alleen mensen reageren die op het geld afkomen. Niks is minder waar en uiteindelijk werkt bijna iedereen om zichzelf te kunnen onderhouden. Het salaris kan juist een belangrijke drijfveer zijn voor iemand om te solliciteren. Zo filter je gelijk de mensen eruit die erop afknappen of je toch niet kan betalen.

Ons advies? Vermeld altijd een duidelijke salarisindicatie in de vacature. Volgens het onderzoek Reed (Reed.co.uk, 2022) leidt het vermelden van het salaris tot 27% meer sollicitanten. En zeg nou zelf, dat zijn nog eens leuke cijfers toch?!

Keep it simple
Als enthousiaste werkgever heb je ongetwijfeld een hoop te vertellen over jouw bedrijf en de openstaande functie. Dit is hartstikke fijn, maar  niet passend in een vacaturetekst. Als werkzoekenden vacatureteksten lezen moet het twee dingen zijn: kort en duidelijk. Kandidaten solliciteren op de vacature die ze het snelste begrijpen. Een té lange vacaturetekst maakt het vaak onnodig wollig. Onze tip? Wees concreet en duidelijk. Gebruik geen holle termen, maar voorbeelden en wees eerlijk. 

Bewaar de langere verhalen over het bedrijf maar voor het sollicitatiegesprek ;)Val op met content 
Onderschat de kracht van content niet. Hiermee bedoelen we beeld én tekst, in welke vorm dan ook. Je kent ze vast wel, de standaard teksten: ''Wij zoeken personeel'' of ''Personeel gezocht''. Dat kan veel creatiever! In deze markt moet je jezelf onderscheiden. Wil je écht opvallen? Zorg dan dat je samenwerkt met iemand die weet hoe je dit aanpakt. 

Kom in actie! 
Na het lezen van dit blog kan je waarschijnlijk niet wachten om aan de slag te gaan. Geen standaard wervingsteksten meer voor jouw bedrijf. Kan je toch nog wat creativiteit én expertise gebruiken? Je weet waar je moet zijn! 

Home Blog Voorwaarts met je vacature